Beyin Gelişimi Ve Spor Minimum Çaba Yeterli: 10 Dakika Koşu Beyin Gelişimini Artırır

Beyin Gelişimi Ve Spor Minimum Çaba Yeterli: 10 Dakika Koşu Beyin Gelişimini Artırır

Bugün dumanı üstünde 6 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan çok basit ama sonucu oldukça etkili bir araştırmayla karşılaştım. Tsukuba Üniversitesi araştırmacıları, sadece on dakikalık orta yoğunlukta koşmanın, prefrontal korteksteki kan akışını artırdığını bulmuşlar. Peki bu ne demek?

Bu bölge beynin en geç gelişen bölgesi ve yapısı oldukça kapsamlı. Beden işlevlerinin düzenlenmesi, ilgili-odaklı iletişim, duyguların düzenlenmesi, tepkilerin ertelenmesi, empati, sezgi, sosyal beceri, plan, kontrol, mantık, problem çözme, düşünce, ayrıntılı düşünme gibi bir çok konuda rol oynayan bir bölge. Yani araştırma diyor ki 10 dk koştuğun zaman bu bölge aktive oluyor ve duygularını düzenleme, tepkilerini kontrol edebilme, mantık-muhakeme gibi birçok konuda daha başarılı oluyorsun.

Şimdi hikayeyi çok basite indirgemeyelim. Tabii ki de bu becerilerin gelişebilmesi için sadece “koşmak” yeterli değil. Sadece, araştırma bu konuyu incelemiş. Fiziksel aktivitenin ruh halini iyileştirme yeteneği gibi birçok konuda faydası olduğuna dair net kanıtlar var, ancak önceki çalışmalarda cycling genellikle incelenen egzersiz şekliydi. Koşu yeni bir durum.

Şimdi araştırmaya geçelim. Bu hipotezlerini test etmek için araştırma ekibi, Stroop Renk-Kelime Testini kullanmış. Bu test otomatik tepkilerin ve düşünülmüş tepkilerin hızının farklı olduğunu gösteren, bireyin dikkati yönetebilme becerisini ölçen bir test. J. R. Stroop’un 1935 yılında geliştirdiği üç kısımdan oluşan bir bilişsel kontrol testi. Testin ilk kısmında deneklere renk isimleri sunulur ve bunları olabildiğince hızlı okumaları istenir. İkinci kısımda renkli mürekkeple basılı nokta kümelerinin renklerinin olabildiğince hızlı söylenmesi istenir. Üçüncü kısımda ise sunulan rengin adından farklı renkten mürekkeple yazılan kelimelerin olabildiğince hızlı (ve yüksek sesle) okunması istenir. Örneğin ‘mavi’ kelimesi kırmızı veya sarı mürekkeple yazılmıştır. Bu deneylerden çıkan ve “Stroop etkisi” olarak adlandırılan çarpıcı sonuç, deneklerin, farklı renkten mürekkeple yazılan renk adlarını (örneğin mavi renkle yazılı ‘kırmızı’ kelimesini) okumakta oldukça zorlanmaları, doğru okuyabilmek için uzunca bir süre harcamaları, hatta yazılı kelimeyi değil, mürekkebin rengini söylemeleridir (örneğimizde doğru okuma ‘kırmızı’ olacakken, deneğin ‘mavi’ demesi).

İlk başta rastgele gruplara ayrılan deneklere Stroop testi uygulanmış. Deneyin ikinci aşamasında bir grup spor yapmazken diğer grup koşularını tamamlamış. Deneyin üçüncü aşamasında ise test tekrar uygulanmış ve gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiş. Sonuçlar, on dakikalık orta yoğunlukta koşudan sonra otomatik tepkilerde önemli bir azalma olduğunu göstermiş. Yani testi yaparken hem daha hızlı hem de daha az dürtüsel davranıp yanlış kelimeyi söylememişlerdir.

University of Tsukuba. (2021, December 6). Minimal effort required: A ten-minute run can boost brain processing. ScienceDaily.

Retrieved December 9, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211206113037.htm

Add Your Comment