Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım

Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım

Yardıma ihtiyacınız varsa yalnız değilsiniz. Dünyada birçok insan artan stres, endişe, keder ve depresyondan muzdariptir. Koronavirüs, ekonomik sıkıntılar, sağlık problemleri, hayat koşulları, politika ve hayat içinde karşılaşılan birçok problem ruhsal sağlımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Ruhsal sağlık sorunlarını ilk kez yaşayanlar için, doğru terapisti bulmak inanılmaz göz korkutucu görünebilir. Bir terapist bulma ve / veya tedaviye başlama sürecinde bunalmış hissetmeniz tamamen normal bir tepkidir.

Aslında sizin için doğru olan terapisti bulmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Yardım arama kararı ve ilk randevunuz arasında birçok adım vardır, ancak doğru terapisti bulmak zor bir süreç olmak zorunda değildir.

Hak ettiğiniz yardımı almak için bu 7 kolay adımı izleyebilirsiniz:

  1. Ne tür desteğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin.

Ne için yardım aradığınızı düşünmekle başlayabilirsiniz. Ne ile mücadele ediyorsunuz? Ne tür bir destek arıyorsunuz ve en iyi şekilde hangi yaklaşıma cevap verebilirsiniz? Bu, terapiye yönelik birçok farklı yaklaşımı araştırmak için iyi bir zamandır. Belki yas süreci yaşıyorsanız bir arkadaşınız size destek olabilir veya kaygı ile mücadelenize yardımcı olmak için Bilişsel Davranışçı Terapi konusunda uzmanlaşmış bir terapist ile görüşmek isteyebilirsiniz. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan terapi yöntemleri Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikanaliz, Varoluşçu Terapi, Bireysel Psikoloji, Çözüm Odaklı Terapidir.

  1. Potansiyel terapistlerin bir listesini derleyin.

Tavsiye için bir sağlık uzmanınıza başvurabilirsiniz. Arkadaşlarınızdan ve tanıdıklarınızdan tavsiye isteyebilirsiniz. Türkiye’deki terapistlerin listelendiği internet sitelerini kullanarak araştırma yapabilirsiniz.

  1. Listenizi daraltın.

İlginizi çeken birkaç terapist olduğunda, biyografisine, uzmanlık alanlarına ve terapiye yaklaşımını anlatan bir web sitesi bulmak için isimlerini online platformlarda arayabilirsiniz. Saygın bir kuruluş tarafından akredite olduklarından emin olun. Travma konusunda uzmanlaşmış bir terapist veya LGBTQ deneyimi olan birisini arıyor olabilirsiniz. Bu bilgiyi iletişime geçtiğiniz terapiste sormaktan çekinmeyin.

  1. İletişim kurun.

Çalışmaları hakkında bazı sorularınız varsa terapistlerle iletişime geçin. Size rehberlik edecek birkaç öneri:

Müsaitlik durumunuz nedir?

Tedavi yaklaşımınız nedir?

Uzmanlık alanınız nedir?

Tipik bir seans için beklentilerim ne olmalı?

Müdahaleyi ve bunun ihtiyaçlarım için ne kadar yararlı olduğunu açıklayabilir misiniz?

  1. Ücreti sorun.

Araştırmalarınızı kendi belirlediğiniz ücret aralığıyla sınırlayabilirsiniz. Her terapistin seans ücreti farklıdır. Türkiye’de 150 TL ile 1000 TL arasında bir ücretlendirme vardır. Ancak, ücretin azlığı ya da çokluğu terapinin etkililiği için belirleyici değildir.

  1. İlk seansınıza hazırlanın (online randevular için)

Sorularınızı terapistiniz cevapladıktan sonra, ilk toplantınıza hazırlanmanın birkaç yolu:

Bilgisayarda veya telefonla seans yapacaksanız, hangi platformu kullanacağınızı ve oturumların ne kadar sürdüğünü doğrulayın.

İyi bir telefon veya internet bağlantısı olan bir alan seçin.

Gizlilik anınızın olabileceği bir zaman seçin. Çocuklarınız varsa, bu çocuğunuz dinlenirken veya okul işi ile meşgulken olabilir.

Özel bir yer seçin (bu araba veya banyo da olabilir). Her seferinde aynı yeri kullanmaya çalışın ve tutarlılık düzeyini koruyun ve kendinizi terapi için doğru ruh halinde olmaya teşvik edin.

Rahat olun — bir yastık, battaniye, su, kulaklık (sesin berbat olması ve gizliliğe ihtiyacınız olması durumunda) ve sakin bir evcil hayvan (isterseniz) getirin.

Dikkat dağıtıcı unsurları kapatın

Bilgisayarınızı düz bir yüzeye yerleştirin, tüm yüzünüzü görünür hale getirin ve bilgisayarınızın işlem gücünü yavaşlatabilecek uygulamaları kapatın.

  1. Deneyin.

Bir terapist bulmak biraz ilk randevu gibidir – seanslara, tanıştığınız ilk kişiyle işe yarama olasılığı beklentisi ile başlayın. Bu, vazgeçme duygunuzun önüne geçmenize yardımcı olur. Terapistle sohbet ederken nasıl hissettiğinizi düşünün. Rahat, güvenli ve güvende hissediyor musunuz? Ona güvenebileceğinizi düşünüyor musunuz? Terapistin özellikleri aradıklarınızla ne kadar uyumlu? Birkaç ziyaretten sonra bunun iyi bir eşleşme olduğunu düşünmüyorsanız kesinlikle kabul edilebilir. Terapistinizin nedenini bilmesi yararlıdır, ancak belirli bir terapist ile devam etmek istemediğiniz için kendinizi suçlu veya rahatsız hissetmemelisiniz.

Bir terapist bulma süreci tamamen kişiseldir ve benzersiz ihtiyaç ve isteklerinize göre özelleştirilmelidir. Bunların ne olduğunu tespit ettikten sonra, bir terapist bulmak için bu 7 kolay adımı kullanmanız işe yarayacaktır. Terapi, başlangıcından sonuna kadar bir süreçtir.

Add Your Comment