Psikolojik Danışmanlık nedir?

Psikolojik Danışmanlık nedir?

Psikolojik Danışmanlık nedir?

Danışmanlık, sizi rahatsız eden ve kendinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bir şekilde, güvenli ve destekleyici bir ortamın sağlandığı konuşma terapileri için kullanılan bir terimdir. Danışmanlığın amacı, hayatınızı yaşamak için daha etkili ve tatmin edici yollar bulmanıza yardımcı olmaktır.

Danışmanlık bir arkadaşınızla konuşmak gibi değildir. Çok daha etkilidir, genellikle tavsiye sunmaz, bunun yerine size yeni bir bakış açısı kazandırır, neyle uğraştığınızla ilgili kendi anlayışınızı bulmanıza yardımcı olur ve başa çıkma stratejilerini öğretir. Danışmanınız durumunuzu kişiselleştirmediği, tarafsız, empati ve şefkat sunabileceği ve söylediklerinizi kişisel olarak almayacağı için bir arkadaş veya aile üyesinden farklı olarak profesyonel açıdan size yardımcı olacaktır.

Danışmanlık sürecinde kullanılan ana terapi teknikleri nedir?

Bilişsel davranışçı terapi (BDT)

İnsancıl / Kişi merkezli terapi

Bütünleştirici danışma (yaklaşımların karışımı)

Danışmanlıktan kimler yararlanabilir?

Kendilerine ve yaşadıklarına karşı dürüst ve dikkatli bir şekilde bakmak için yardım kabul etmek isteyen herkes danışmanlıktan yararlanabilir.

Sorun yaşadığınız ve belirli bir sorunla ilgili yardım aradığınız için psikoloğa gidebilirsiniz. Ancak danışmanlık seanslarına katılmak için krizde olmanız gerekmez. Danışmanlık aynı zamanda sadece daha fazla güven kazanmak ve hayatınızla daha etkili bir şekilde ilerlemek için de çok yararlıdır.

Tabii ki, danışmanlık seanslarına katılırken devam etmek için istekli olmalısınız ve çok faydalı olsa da, değişimin her zaman kolay olmadığını anlamanız gerekir.

Danışmanlık için hangi konular uygundur?

Danışmanlık, günlük endişeler ve stres, sevilen birinin kaybı veya ilişkinin bozulması gibi sıkıntılı ve travmatik olaylara, depresyon gibi uzun vadeli psikolojik zorluklara kadar geniş bir yelpazede herhangi bir sorunla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Danışmanlık sadece özel hayatınız için değil, aynı zamanda işyerinde stresle başa çıkmak, daha güvende olmak, daha iyi iş-yaşam dengesi bulmak ve daha iyi kararlar almak da dahil olmak üzere kariyerinizde size yardımcı olabilir.

Psikoloğunuz

Psikoloğunuz ile aranızdaki ilişki, danışmanlık seanslarınızın etkinliğinde en önemli faktörlerden biridir. Amaç, danışmanınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak ve güvenebilmektir.

Nitelikli bir danışman, empati ile dinlemek üzere eğitilmiştir. Sizi hiçbir şekilde yargılamaya ya da belirli bir eylemde bulunmaya zorlamak için orada değildirler. Bunun yerine, kendiniz ve başkaları hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmenize yardımcı olurlar, böylece kendiniz için olumlu seçimler yapabilirsiniz.

Danışmanlık pratikte neye benziyor?

İlk toplantıda seansın uzunluğu (60 dakika), haftalık seanslara katılma ihtiyacının nedenleri ve sürecin nasıl biteceği gibi faktörler değerlendirilir. Danışmanlık seanslarınıza zamanında katılmanız önemlidir, çünkü geç kalsanız bile kararlaştırılan zamanda sona ereceklerdir.

‘Tipik’ seans oturumu veya standart çalışma şekli yoktur. Bazı psikologlar (özellikle BDT danışmanları) her oturum için bir gündem belirler ve ilerlemenizi tanımlayabilmeniz ve kabul edebilmeniz için sizinle düzenli olarak ilerlemeyi gözden geçirir. Ayrıca seanslar arasında ilerlemenizin devam etmesi için size ödev ya da seans dışında düşünmeniz gereken şeyler verebilirler.

Danışmanlık çok kişisel bir süreçtir ve seanslarınız sırasında rahatsız edici ve acı şeyler hakkında konuşmanın gerekli olduğu zamanların olacağını kabul etmek önemlidir. Bununla birlikte, danışma seanslarında söyledikleriniz gizlidir (yasal ve etik istisnalara dahil değildir) ve danışmanlar bu süreçte size yardımcı olmak için rehberlik ve destek sunacaktır.

Danışmanlık seanslarından ne gibi sonuçlar bekleyebilirsiniz?

Her insanın kendine özgü bir danışmanlık deneyimi vardır ve sonuçlarınız bir ölçüde size bağlıdır – deneyimden ne elde etmek istediğinize ve danışmanlık sürecine verdiğiniz bağlılıkla bu durum değişiklik gösterir.

Genel olarak, sonuçlar, bunlarla sınırlı olmamak üzere, kendini ve başkalarını daha iyi anlamayı, yaşamınıza daha net bir bakış açısı kazanmanızı, geleceğinizin neye benzemesini istediğinize dair netliği ve bunu nasıl gerçekleştireceğinizi anlamayı içerir.

Add Your Comment