Bu Kadar Zor Değil!

Bu Kadar Zor Değil!

Psikolojik Yardım Süreci

Bir erkek, kuaföre gittiğinde saçlarını kestirirken boşanması ile ilgili bir şeyler anlatabilir. Bir kadın, bakkaldan alışveriş yaparken ülkenin ekonomik durumu ile ilgili dertleşebilir. Başka biri maç izlemeye gittiğinde barmene işinde yaşadığı sıkıntılardan bahsedebilir. Bir ebeveyn çocuğunun yaşadığı sağlık problemleri ile ilgili bir din adamının görüşüne başvurabilir. Bir çocuk okulda yaşadığı zorbalıkla ilgili psikolojik danışmandan yardım isteyebilir. Yaşlı bir adam prostat ameliyatı sonrası ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğu sorunu ile ilgili bir psikologdan yardım alabilir. Trafik kazası geçiren bir genç hastanenin rehabilitasyon psikolojik danışmanı ile konuşmaya karar verebilir.

 

Bizler kuaförden, bakkaldan, barmenden, din adamından, psikolojik danışmandan, psikologdan ve psikiyatristten yardım alabiliriz. Bahsedilen bütün durumları bir yardım süreci olarak değerlendirebiliriz ama bu yardımlar arasında farklılıklar olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Profesyonel yardım verenler, mesleğinin etik değerlerine ve uygulama standartlarına uygun olarak eğitimlerinin, yeterlilik belgelerinin ve uygulama ruhsatlarının tanınması ile profesyonel olmayanlardan ayrılabilir.

 

Yardım sürecinde, eğer bir kişi yardım almak istemiyorsa, yapılan hiçbir şeyin ona bir yararı olmaz. Yardım ettiğini iddia edenlerin birçoğu kendilerinin yardımcı olma ihtiyacıyla hareket eder ve yardım ilişkisini kendi ihtiyaçları için kullanabilir. Bu nadiren bilinçli olarak yapılan bir davranıştır. Bazı danışanlar da profesyonel yardım alma fikrine sıcak bakmaz. Bu yapıdaki danışanlar resmi ve yapılandırılmış ortamlarda bulunmayı tercih etmez ya da tanımadıkları biriyle iletişim kurmayı istemezler.

 

Peki profesyonel yardım sunanlar ne yapar?

  1. Bireyin hayatında yaşadığı sorunlarını ve endişelerini belirlemesine ve keşfetmesine yardım ederler.
  2. Kültürel olarak uygun beklentilerini, isteklerini ya da hedeflerini belirlemede ve bunlara ulaşmalarında yardım ederler.
  3. Bireyin değişim için uygun strateji belirlemesine ve uygulamasına yardım ederler.
  4. Bireyin kendi kendisini yönlendirdiği bir değişim için plan yapmasına yardım ederler.

 

Günümüzde maalesef hala bir psikolojik yardım alma sürecine önyargılı yaklaşılmaktadır. İnsanların yalnızca zorunlu oldukları için terapiye ihtiyaç duydukları, yalnızca “akıl hastaları” için önerildiğini, terapi sürecinin çok pahalı olduğu, sadece zayıf insanların terapiye ihtiyaç duyduğu, terapiye gidenlerin çevrelerinde onları seven ve dinleyen kimsenin olmadığı gibi doğru bilinen yanlış inanışlar devam etmektedir.

Add Your Comment