Başarılı Ebeveyn Nasıl Olunur?

Başarılı Ebeveyn Nasıl Olunur?

Ebeveynlik Çocuğun Gelişimini Nasıl Etkiler?

Ebeveynler çocuklarının gelişimleri, başarıları ve genel mutlulukları üzerinde büyük etkiye sahiptir. Yalnız sadece bunlar ebeveynlerin çocukları üzerinde yarattıkları etki değildir, özellikle çocuklar okula gitmeye başladıktan ve dünyayla etkileşime girdikten sonra.

Ebeveynlerin çocuklarına mümkün olan en iyi başlangıcı vermek için çaba sarf etmeleri özellikle önemlidir, ancak ebeveynlerin çocukların dünyaya kendi mizaçları, kişilikleri ve hedefleriyle geldiğini fark etmesi de önemlidir. Sonuçta, ebeveynler çocuklarını belirli bir yoldan gitmelerini isteyebilirken, ebeveynlerin işi, sonunda çocuğunu bağımsız ve hangi yolu seçerse seçsin o yolla başa çıkabilmeleri kadar güçlendirmektir.

Hızla değişen bu dünyada – özellikle çocukların dönüm noktalarının ve başarılarının sosyal medyada sıklıkla paylaşıldığı, ebeveynliğin bir spor dalı haline gelmiş gibi birbirleriyle yarıştığı bir yerde – ebeveynlik, değişen tarzlara uyum sağlamalı gibi görünüyor. Ancak, bilim tarafından tanımlanan çocuk gelişimi ihtiyaçları nispeten sabit kalıyor: güvenlik, destek ve sevgi.

Başarılı Ebeveyn Nasıl Olunur?

Etkili bir ebeveyn olmak için, ihmal, istismar veya aşırı hoşgörü gibi bariz tehlikelerden kaçınmak yeterli değil. Nitekim, Ulusal Bilimler Akademisi, ebeveynler için dört ana sorumluluğu açıklamıştır: çocukların sağlığını ve güvenliğini sağlamak, duygusal refahlarını teşvik etmek, sosyal becerilerini aşılamak ve çocukları entelektüel olarak hazırlamak.

Sayısız araştırma, en uyumlu çocukların, çocuklarından beklediği davranışsal beklentilerini net ve açık bir şekilde ama bunu sıcaklık ve duyarlılıkla birleştiren ebeveynler tarafından desteklendiğini göstermektedir. Bakım (kabul etme ve sevgi gösterme), tutarlılık (istikrarlı bir ortam sürdürme), seçimler (çocuğun özerklik geliştirmesine izin verme) ve sonuçlar (tercihlerin olumlu veya olumsuz sonuçları olup olmadığına bakılmaksızın yine de uygulanması ) gibi konular başarılı ebeveynlerin uyguladıkları tutumlar olarak sıralanabilir.

Sağlıksız Ebeveynlik Stilleri Nelerdir?

Her ebeveynlik tarzı çocuğun yararına değildir. Zamanımızın en iyi bilinen iki örneği arasında, çocuklarını aşırı derecede izleyen ve zarar görmemesi için koruyan “helikopter ebeveynliği” ve potansiyel engellerini çocuğun yolundan kaldırıldığı “kar küreyici ebeveynliği” yer almaktadır. Helikopter ebeveyn sürekli çocukların yapabileceği sorumlulukları kendi yapar, aşırı koruyucu ve kontrolcü davranırlar ve sürekli çocuklarını düşünüp kaygılanır. Kar küreyici ebeveyn de çocuklara para değerini öğretmek, para biriktirerek bir şeylere sahip olmasını beklemek yerine, fiyatı ne olursa olsun her istediklerini satın alırlar; Çocuklarını okula otobüs ya da servisle göndermek yerine, okulun kapısına kadar kendileri götürürler. Her ikisi de çocuğun daha sonraki bağımsızlığını, zihinsel sağlığını ve özgüvenini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Tabii ki, aşırı ebeveynlik yapanlar kadar çok az ebeveynlik yapanlar da var. Araştırmalar ebeveyn katılımı eksikliğinin çoğu zaman çocuklarda kötü davranışsal sonuçlara yol açtığını ortaya koyuyor. Bu kısmen doğru olabilir, çünkü gençleri akran kültürüne çok güvenmeye teşvik ediyor; arkadaşlarından çabuk etkilenen ve onlara kendini adayan çocuklar olabiliyorlar. İronik olarak, aşırı sert veya otoriter ebeveynlik stilleri de aynı etkiye sahip olabiliyor.

Sonuçta, ebeveynler, çocukların kendi ilgi alanlarını geliştirmeleri, bağımsızlıklarını keşfetmeleri ve başarısızlıklarını deneyimlemeleri için yeterli alana izin verirken, sevgi dolu fakat belli kuralların olduğu bir ortam yaratmaya özen göstermelidirler.

Add Your Comment