Site icon Psikolog Burcu Başoğlu

Ayrılık Kaygısı

Ayrılık kaygısı, ebeveynlerin karşılaştığı en yaygın zorluklardan biridir. Çocuğu bakıcıya veya kreşe bırakmayı zorlaştırabilir, hem ebeveyn hem de çocuk için yaşam kalitesini zayıflatabilir. Ancak ayrılık kaygısı özellikle çok küçük çocuklarda tamamen normaldir. Sonuçta çocuklar doğal olarak ebeveynlerine yakın olmayı isterler ve bir ayrılık bu yakınlığı tehlikeye atar. Önemli olan yaşanan bu kaygının şiddetidir. Ayrılık kaygısını yönetmek, ebeveynlerin çocuğun kendilerine yakın olma ihtiyacını, çocukların büyüdükçe giderek daha bağımsız hale gelecekleri beklentisiyle dengelemesini gerektirir.

Bazı çocuklarda ayrılık kaygısı, okula başladıktan sonra da devam eder ve akademik başarısını ya da arkadaşlarıyla geçireceği zamanı etkiler. Bu tür şiddetli ayrılık kaygısı çocukların %4’ünü ve gençlerin %1.6’sını etkiler.

ÇOCUKLARDA AYRILIK KAYGISI BELİRTİLERİ

Ayrılık kaygısı genellikle bir çocuk 6 veya 7 aylıkken başlar, okula başlama yaşı geldiğinde de zirveye ulaşır. Daha büyük çocuklar, özellikle yatılı kampa gitmeden önceki gibi yeni durumlarda, ara sıra ayrılık kaygısı nöbetleri yaşayabilirler.

Bebekler ve küçük çocuklar aşağıdaki gibi belirtiler gösterebilir:

Daha büyük çocuklar da aşağıdakiler gibi ek belirtiler gösterebilir:

AYRILIK KAYGISI AŞIRI OLDUĞUNDA: AYRILIK ANKSİYETESİ BOZUKLUĞU NEDİR?

Ayrılık kaygısı şiddetli olduğunda veya günlük yaşama müdahale ettiğinde yardım almak gerekebilir.

Araştırmacılar ayrılık anksiyetesi bozukluğuna neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Diğer zihinsel sağlık problemleri gibi, muhtemelen sosyal, biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülüyor. Travma veya istismar öyküsü olan çocuklar daha savunmasız olabilir. Belirtiler genellikle ilkokulda, üçüncü ve beşinci sınıflar arasında ortaya çıkar. Belirtiler:

AYRILMA KAYGIYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR

Ayrılık kaygısı kimsenin suçu değildir. Bir çocuğun şımarık veya manipülatif olduğunun bir işareti değildir. Çocukların hissettikleri kaygı oldukça gerçektir, ancak çocuklar büyüdükçe, davranışlarıyla ebeveynlerinin ayrılmasını engelleyebileceğini öğrenirler.

Ayrılık kaygısı ile mücadele eden ebeveynler şunları yapmamalıdır:

Doğru bakımı verecek kişiyi seçmek de ayrılık kaygısını azaltmak için çok önemlidir. Çocuğun ihtiyaçlarına duyarlı kreşler, dadılar ve bebek bakıcıları yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, ikinci bir bakım verene yakın bir bağ kurmanın ayrılık kaygısını hafifletebileceğini öne sürüyor. Bu yüzden, bakıcısının ya da öğretmeninin değişmemesine dikkat edebilirsiniz. Bağ kurabileceği birisine teslim etmeniz çocuğunuza destek olabilir.

EBEVEYNLERİN AYRILIKLARI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BENİMSEYEBİLECEKLERİ DİĞER BAZI STRATEJİLER ŞUNLARDIR:

Ayrılık kaygısı hem ebeveynler hem de çocuklar için zor olabilir. Ebeveynler, her ayrılıkta stres hissedebilir veya bir çocuğun yoğun kaygısı olduğunda ayrılıkları azaltmak için tüm hayatlarını değiştirebilirler. Bu, bütün bir aileyi etkileyebilir. Konu ile ilgili yardım almak isterseniz “İLETİŞİM” sekmesinden randevu alabilirsiniz.

Exit mobile version