Site icon Psikolog Burcu Başoğlu

Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim

Ergenlik sosyal olarak oluşmuş bir kavramdır aslında. Endüstri dönemi öncesi toplumda, çocuklar fiziksel olgunluğa eriştiklerinde yetişkin olarak kabul edilirdi; ancak bugün ergenlik olarak bilinen çocukluk ve yetişkinlik arasında uzun bir zaman oluşmuştur.

Ergenlik dönemi, bireyin en önemli gelişim dönemidir. Bu gelişim dönemini sağlıklı geçiren, bedenini ve bilişsel, duyuşsal yapılarını tanıyan ergenler, gelecekte sağlıklı birer yetişkin olacaklardır. Her ne kadar garip olsa da, cinsellik eğitimi bir ebeveynin sorumluluğundadır. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun okulda öğrendiklerini pekiştirerek ve destekleyerek, ömür boyu sağlıklı cinsellik için zemin hazırlayabilirsiniz.

Ancak, burada en önemli nokta sizin cinsellik konusunda ne bildiğinizdir. Eğer sizin yanlış veya eksik bilgileriniz olduğunu düşünüyorsanız öncelikle kendiniz bu konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın.

Cinsel Olgunlaşma

Bir çocuğun ikincil cinsiyet özelliklerini geliştirdiği bir aşamadır. Birincil cinsiyet özellikleri, kızlarda uterus ve yumurtalıklar ve oğlanlarda ise testisler gibi üreme için özel olarak ihtiyaç duyulan organlardır. İkincil cinsiyet özellikleri, doğrudan cinsel organları içermeyen cinsel olgunlaşma belirtileridir. Kadınlarda bu, göğüs gelişimini ve kalça genişlemesini içerirken, erkeklerde sakal gelişimi ve sesin derinleşmesini içerir. Her iki cinsiyette kasık ve koltuk altı kıllarının gelişimi ve ter bezlerinin gelişimi artar.

Testisler öncelikle testosteron salgılar ve yumurtalıklar östrojen salgılar; bu hormonların üretimi, cinsel olgunlaşma gerçekleşene kadar yavaş yavaş artar. Kızlar regl olur, adet dönemlerinin başlangıcı, genellikle 12-13 yaşlarındadır, erkekler ise ilk boşalma, 13-14 yaşlarında yaşarlar. Erkeklerde yüz kılları tipik olarak 14 yaş civarında görülür.

CINSEL EĞİTİMİN AMAÇLARI VE ÖNEMİ 

ÇOCUĞUNUZDA OLUŞTURMANIZ GEREKEN DEĞERLER

EBEVEYN OLARAK NASIL EĞITIM VEREBILIRIM?

Cinsellik, filmlerin, oyunların ve reklamların başlıca konusudur. Sürekli bu konudan kaçınmak genellikle zordur. Ancak ebeveynler ve gençler konuşmaya ihtiyaç duyduğunda, bu her zaman kolay değildir. Mükemmel anı beklerseniz, en iyi fırsatları kaçırabilirsiniz. Bunun yerine, cinsel eğitimi sürekli bir konuşma olarak düşünün.

İşte başlamanıza ve konuşmanın devam etmesine yardımcı olacak bazı fikirler:

ZOR KONULARI ELE ALMAK

Gençler için cinsel eğitim, tecavüz, eşcinsellik gibi diğer zor konuları içerir. Bunun gibi sorulara hazırlıklı olun:

Çocuğunuzun eşcinsel olduğu yönündeki sorularına veya iddialarına olumsuz yanıt vermenin olumsuz sonuçları olabilir. Ailenin kabulü olmayan lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) gençlerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, madde bağımlılığı, depresyon ve intihar girişimi riski artmaktadır. Ailenin kabulü bu risklere karşı koruma sağlayabilir.

Her şeyden önce, çocuğunuza onu koşulsuz sevdiğinizi belirtin. Konuştuğunuzdan daha fazla dinleyin. Çocuğunuzun anlaşıldığını hissetmesini sağlayın.

SAĞLIKLI VE SAĞLIKSIZ İLİŞKİLER HAKKINDA BİLGİ VERMEK ÖNEMLİ

Gençlerin bugün neyin doğru neyin yanlış olduğu ile ilgili öğrendikleri dersler gelecekteki ilişkilerine aktarılacaktır. Sağlıklı bir ilişkiyi neyin oluşturduğu ve neyi oluşturmadığı hakkında şimdi ergenlik dönemindeki çocuğunuzla konuşmak önemlidir.

Bu yazı yeterli gelmediyse çocuğunuza cinsel eğitimle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için yazılmış olan bir çok kitap ve kaynak var onları okuyabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuza cinsel eğitimle ilgili bilgi veren kitapları alabilirsiniz. Çocuğunuzun bu eğitimi alması onun aklına kurt düşürmek gibi olmayacak aksine sağlıklı ve doğru kararlar verdiği bir eğitim olacaktır.

Exit mobile version